JADRANSKA LJEKARNA

Područje uz hrvatski Jadran je još uvijek nezagađen, u odnosu na ostale europske destinacije.

Baš zbog toga tu uspijeva razno ljekovito i aromatično bilje, kao što su npr. lavanda, kadulja, ružmarin, lovorika itd. Uz velike količine ljekovitog bilja, uz priobalje se uzgajaju i nasadi maslina, rogača, šipaka, mandarina, limuna, naranča itd.

Dalmatinska kadulja koja raste i na obroncima parka prirode Biokovo,  je odlična za čaj kojim se liječe razne bolesti ( dišni organi itd.).

Od lavande se proizvodi lavandino ulje. Najpoznatije svojstvo lavande svakako je njezina ljekovitost zbog koje se često koristi u medicinske svrhe. Kako je vrlo blaga, može se koristiti i bez liječničke preporuke. No, lavanda ima i brojne druge namjene. Primjerice u kozmetičkoj i parfumskoj industriji, za osvježenje prostora i opuštanje, jasno, zbog svoje ljepote u dekorativne svrhe, a u zadnje vrijeme sve češće i u kulinarstvu.

Ružmarin i lovorov list je vrlo popularan i čest aromatični dodatak u kulinarstvu, pogotovo u dalmatinskoj kuhinji, daje izuzetan okus i kvalitetu jelima.

Od maslina se izrađuje prvoklasno maslinovo ulje koje služi kao žačin/dodatak jelima, a isto tako i kao lijek za želudac i žuč.

Od rogača se proizvodi brašno za kolače sa izvanrednim okusom, a također služi kao aroma za rakiju.

Šipak ( nar) je hranjivo voće bogato antioksidansima, oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.

Tu je još i naše Jadransko more koje je bogato zdravom ribom i školjkama, a također možemo i trebamo naglasiti kvalitetne ovčje i kozje sireve koji uz domaće pršute i konzervirane masline mogu zadovoljiti i največe gurmane.